

Forum on Medical and Public Health Preparedness for Disasters and Emergencies: Meeting 47

AGENDA - June 5-6, 2024

Virtual Meeting

WEDNESDAY, JUNE 5, 2024

Day 1 Purpose

- Examine frameworks, models, approaches, and strategies for medical and public health preparedness that build resilience to climate disasters and compound risks in an equitable manner.
- Explore healthcare system vulnerabilities and resilience to climate disasters, and how healthcare systems can partner with other organizations to mitigate climate change threats.
- Discuss limitations and improvement opportunities for current federal disaster management systems, structures, and policies.

SESSION I: WELCOME REMARKS

10:00 AM

Forum Leadership Transition (5 min)

THANK YOU TO SUZET FOR NEARLY A DECADE OF SERVICE!

Suzet McKinney, Former Forum Co-Chair Principal and Director of Life Sciences Sterling Bay

Asha M. George, *Forum Co-Chair* Executive Director Bipartisan Commission on Biodefense

W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair Co-Founder and Director East West Protection, LLC

10:05 AM

Overview of the Agenda and Objectives (10 min)

Asha M. George, *Forum Co-Chair* Executive Director Bipartisan Commission on Biodefense

W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair Co-Founder and Director East West Protection, LLC

SESSION II: FEDERAL SYSTEMS, FUNDING, AND POLICIES TO ADDRESS CLIMATE DISASTERS

 Examine how federal systems, structures, and policies should evolve to address the increasing frequency and magnitude of climate disasters and better understand why, when, and how the federal government should intervene.

MODERATOR Asha M. George, Forum Co-Chair

10:15 AM White House Climate Policy Office (10 min)

Ali Zaidi

National Climate Advisor

White House Climate Policy Office

10:25 AM Discussion with the Forum (10 min)

10:35 AM Federal Perspectives (40 min)

Aparna Bole

Senior Consultant

Office of Climate Change and Health Equity Office of the Assistant Secretary for Health

Aubrey Miller, Forum Member

Deputy Director, Scientific Coordination

National Institute of Environmental Health Sciences

Shubhayu Saha

Health Scientist

Climate and Health Program

Division of Environmental Health Science and Practice

National Center for Environmental Health

Centers for Disease Control and Prevention

11:15 AM Discussion with the Forum (30 min)

11:45 AM Break (15 min)

SESSION III: CLIMATE CRISIS AND HEALTH CARE

- Explore changes in clinical practice and healthcare system vulnerabilities or resilience due to climate disasters.
- Identify ways in which healthcare systems can partner with private sector and other healthcare organizations to mitigate climate change threats.

MODERATOR W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair

12:00 PM Panel 1 (20 min)

Jodi Sherman

Co-Chair, Lancet Commission on Sustainable Healthcare

Director, Yale Program on Healthcare Environmental Sustainability

Associate Professor of Anesthesiology, Yale School of Medicine

Associate Professor of Epidemiology in Environmental Health Sciences,

Yale School of Public Health

Medical Director, Yale New Haven Health System Center for Sustainable Healthcare

Meeting 47 | Forum on Medical and Public Health Preparedness for Disasters and Emergencies

Srinivas Murthy

Pediatric Critical Care

British Columbia Children's Hospital

12:20 PM Discussion with the Forum (10 min)

12:30 PM Panel 2 (30 min)

Paul Biddinger, Forum Member

Chief Preparedness and Continuity Officer

Massachusetts General Hospital

David Callaway

Chief, Crisis Operations and Sustainability Atrium Health

Laura lavicoli, co-presenters

Professor of Emergency Medicine, Icahn School of Medicine at Mount Sinai Chief Medical Officer at NYC Health + Hospitals/Elmhurst

Michael Redlener, co-presenters

Associate Professor of Emergency Medicine, Icahn School of Medicine at Mount Sinai Medical Director, Mount Sinai West Emergency Department Deputy Director, Center for Healthcare Readiness Medical Director, EMS Quality

1:00 PM Discussion with the Forum (30 min)

1:30 PM Break (15 min)

SESSION IV: CLIMATE CRISIS, COMPOUND RISKS, AND PUBLIC HEALTH

- Examine how the intersection of climate disasters and other risks, including national security, infectious diseases, and disasters, impacts medical and public health systems.
- Identify effective strategies, tools, and community-focused initiatives to build resilience to climate disasters and compound risks in an equitable manner.

MODERATOR Asha M. George, Forum Co-Chair

1:45 PM Panel 1 (30 min)

Mark Wittrock, Forum Member
Assistant Director
Health, Food, and Agriculture Resilience
Office of Health Security
Department of Homeland Security

Neil Brockway

Director of Disaster Risk Reduction American Red Cross

Paul Venton

International Development Consultant, Disaster and Climate Resilience Specialist Harvard University

2:15 PM Discussion with the Forum (15 min)

2:30 PM Panel 2 (30 min)

Stefanie Friedhoff

Associate Professor of Practice of Health Services, Policy, and Practice Brown University

Rockefeller Foundation Climate and Health Grantee

David Eisenman, Forum Member

Professor in Residence, David Geffen School of Medicine, Division of General Internal Medicine and Health Services Research, Fielding School of Public Health
Director, UCLA Center for Public Health and Disasters

Director, UCLA Center for Public Health and Disasters Co-Director, UCLA Center for Healthy Climate Solutions UCLA

Justa Encarnacion

Health Commissioner & Chief Public Health Officer United States Virgin Islands Department of Health

3:00 PM Discussion with the Forum (15 min)

SESSION VI: DAY ONE WRAP-UP AND CLOSING REMARKS

3:15 PM Open Discussion and Reflections on Day 1 (10 min)

MODERATOR W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair

3:25 PM Closing Remarks and Overview of Day 2 (5 min)

Asha M. George, *Forum Co-Chair* Executive Director

Bipartisan Commission on Biodefense

W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair

Co-Founder and Director East West Protection, LLC

3:30 PM Adjourn

END OF DAY 1

THURSDAY, JUNE 6, 2024

Day 2 Purpose

- Receive briefings on emerging issues and share Forum member updates.
- Receive updates on updates on Forum initiatives and other National Academies activities.
- Discuss the strategic direction of the Forum and next steps to move forward on key issues, plan future meetings, and identify speakers and topics.

SESSION I: WELCOME REMARKS

10:00 AM Open Day 2 (15 min)

Asha M. George, *Forum Co-Chair* Executive Director Bipartisan Commission on Biodefense

W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair Co-Founder and Director East West Protection, LLC

SESSION II: EMERGING ISSUES AND PRIORITIES IN MEDICAL AND PUBLIC HEALTH PREPAREDNESS

- Receive briefings on newly emerging topics and priority issues for medical and public health preparedness.
- Discuss the importance of these topics to the Forum's work.

10:15 AM National Blueprint for Biodefense (15 min)

MOMENT OF RECOGNITION FOR SENATOR JOE LIEBERMAN

MODERATOR Asha M. George, Forum Co-Chair

John T. "J.T." O'Brien Research Principal Bipartisan Commission on Biodefense

10:30 AM Discussion with the Forum (15 min)

10:45 AM ODNI National Intelligence Estimate: Dynamics Shaping Global Health Security in the Next Decade (15 min)

MODERATOR Asha M. George, Forum Co-Chair

Victoria K.

Director for Global Health National Intelligence Council

11:00 AM Discussion with the Forum (15 min)

11:15 AM H5N1 Situation Update and U.S. Global Health Security Strategy (20 min)

MODERATOR W. Craig Vanderwagen, Forum Co-Chair

Meeting 47 | Forum on Medical and Public Health Preparedness for Disasters and Emergencies

Cyrus Shahpar

Director, Pandemic and Biological Threats Intelligence Office of Pandemic Preparedness and Response The White House

Jessica Petrillo

Director for Global Health Security National Security Council The White House

11:35 AM Discussion with the Forum (40 min)

12:15 PM Adjourn

END OF PUBLIC MEETING