Committee on Earth Science and Applications from Space

November 4-5, 2024

Hybrid Meeting – Public Agenda

In Person at 100 Academy Way, Balboa Room, Irvine, CA

Online via Zoom and Livestream

MONDAY, NOVEMBER 4, 2024 (Times Shown Are Pacific Daylight Time)

EXECUTIVE SESSION	
8:30 AM	Committee Room Opens for Members
9:45 AM	Meeting Adjourns to Open Session; Break (5 minutes)
OPEN SESSION Remote Access: https://vimeo.com/event/4659442 CLICK https://wimeo.com/event/4659442	
9:50 AM	Program Update from NASA's Earth Science DivisionKaren St. Germain, ESD Director(60 minute presentation & 30 minute discussion period)Julie Robinson, ESD Deputy Director
11:20	Break (10 minute)
11:30	Program Update from NOAA NESDISIrene Parker, Deputy Assistant(40 minute presentation & 20 minute discussion period)Administrator for Systems
12:30 PM	Working Lunch for Members, Speakers, and Staff (60 minutes)
1:15	Program Update from USGSDavid Applegate, Director (virtual)(40 minute presentations & 20 minute discussion period)Tim Newman, Program Coordinatorfor the National Land Imaging Program (virtual)
	Discussion of the Midterm Assessment Report
2:15	CESAS Presentation (Update of the August 27th Presentation) (30 min presentation)
2:45	Break (15 minute)

CESAS FALL MEETING November 4-5, 2024

Agency Responses to the Midterm and Roundtable Discussions 3:00 NASA ESD up to 90 min. Break: 15 min NOAA NESDIS 30 min USGS-Land Imaging 30 min • 5:45 Meeting Adjourns to Executive Session **EXECUTIVE SESSION** 6:15 PM Working Dinner in the Dining Room for Members and Staff 7:45 Meeting Adjourns for the Day **TUESDAY, NOVEMBER 5, 2024 EXECUTIVE SESSION** 8:30 AM Committee Room Opens for Members; Working Breakfast Served for Members and Staff 9:30 AM Meeting Adjourns to Open Session; Break (15 minutes) **OPEN SESSION** Remote Access: https://vimeo.com/event/4659444 CLICK HERE TO JOIN 9:45 AM NASA Earth Science to Action Strategy (ES2A) Karen St. Germain, ESD Director Julie Robinson, ESD Deputy Director 10:30 **Discussions on ES2A CESAS** and ESD 11:00 Meeting Adjourns to Executive Session; Break (15 minutes) **EXECUTIVE SESSION Committee Discussion** 11:15 AM 12:00 PM Meeting Adjourns to Open Session **OPEN SESSION** Remote Access: https://vimeo.com/event/4659444 CLICK HERE TO JOIN 12:00 PM Working Lunch for Members, Speakers, and Staff (45 minutes) 12:45 CESAS Actions Going Forward – I (NASA Focus) 1:45 CESAS Actions Going Forward – II (Opportunities for engagement with NASA, NOAA, and USGS) Meeting Adjourns to Executive Session; Break (15 minutes) 2:45

EXECUTIVE SESSION 3:00 PM Committee Discussions

CESAS FALL MEETING November 4-5, 2024

4:00 Meeting Adjourns

IMPORTANT NOTES

Board Members and Presenters:

- Remote access will be provided through Zoom. This will allow you to participate in the meeting even if you can't be physically present.
- Please note that Zoom allows audio and any materials exchanged or viewed during the session to be recorded and shared.
- By participating in this activity, you agree to let your voice, likeness, and any materials you provide be recorded for use and dissemination. This includes any language, format, or media now known or later devised.
- You release the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine from any and all claims, liability, or damages arising from any such use. If you disagree, please do not join the session.

Thank you all for your cooperation, and we look forward to a successful meeting.